25. november 2020

Af Laura Sloth Andersen | redaktionel medarbejder Human Dice |

Vi nærmer os december og dermed julen. Så jeg vil gerne anbefale nogle romaner og lidt film, som er romance, men inkluderer julen som tema. For julefilm er jo noget, vi nær alle sammen ser op til og under julen. Men jeg synes også det er så rart at læse bøger, som er aktuelle for éns omgivelser. Ligesom mange også læste bøger og så film, serier og dokumentarer, der omhandlede politik her op til præsidentvalget i USA for nylig. Og personligt kan jeg ikke selv finde ud af at læse romaner, der foregår om vinteren, om sommeren. Det forvirrer éns hjerne – eller er det bare mig? Så at læse om jul om julen, kan også noget helt særligt. Som om det bliver ekstra julet.

For et par år siden gav min søster mig min første Mummitroldebog – dem, som Tove Jansson skrev. Jeg var begyndt tilfældigvis at se en masse udskæringer af billeder fra Mummitroldebøger på internettet, og faldt pladask for, hvad de stod for og hvordan de var, og især, hvad de sagde. Jeg kendte selvfølgelig godt Mummitroldene fra min barndom, men det var kun som tegneserie på fjernsynet, og det var ikke noget, som hverken jeg eller min søster blev grebet af og så religiøst, som så meget andet. Delvist, for mig, på grund af den vrede lille Lille My – jeg brød mig aldrig om de vrede, onde karakterer i historier. Lidt som om det altid har ligget i stjernerne, at jeg skulle blive så grebet af romance, som jeg er. For eksempel tog jeg også altid en pude for ansigtet og holdt mig for ørerne, når dronningen i Snehvide var på skærmen – hende kunne jeg heller ikke holde ud.

Men dén Mummitroldebog, min søster gav mig, var én, der foregik om vinteren. Delvist fordi det var vinter og jeg fik den i julegave, men også fordi det er min fødselsdag i december, så temaet passede perfekt på alle kanter. Foruden at jeg dengang foretrak vintervejr over sommervejr. Det gør jeg dog ikke længere. Jeg savner solen. Så meget, at jeg overvejer at hive en Jenny Calgan-roman frem, der hedder ‘Velkommen til Floras sommerkøkken’ og som ligger lige her ved siden af mig på bordet, fordi min søster endelig fandt, hvor den var blevet af. Men igen ved jeg på forhånd, hvor forkert det vil føles at læse om sommer her i begyndelsen af vinter. Som med så mange ting, så bliver det trods alt altid kun bedre, hvis man går “all in”, inklusive vinteren.

I stedet for, kunne jeg gå ud og købe, eller gå på biblioteket og låne, Jenny Calgans juleromaner; ‘Jul på den lille skotske ø’, ‘Jul i det lille bageri på strandpromenaden’ og ‘Rosie Hopkins’ søde jul’. Heri er der masser af jul. Det er der dog ikke i Tove Janssons Mummitroldebog – den skulle bare lige nævnes alligevel, fordi den er vinterlig. Og selv om vi efterhånden sjældent har sne, så den egentlig ikke matcher éns omgivelser, så er stemningen hyggelig, vinterlig og julet. Og eftersom julen er børnenes fest, så skader det aldrig at føle sig som et barn som voksen, ved for eksempel at læse noget barnligt – især fordi der som regel er rigeligt med visdom og humor i børnebøger og -film, som kun voksne forstår.

I forlagets forlægger, Dorthe Studsgarth, roman, ‘Himlen over København’, er der også jul. Den foregår i en enkelt dag i december måned, op til jul. Jeg har ikke læst den endnu, men jeg glæder mig til at få fat på den, så jeg kan, for den lyder til at være lige præcis sådan en roman, som jeg elsker. Og så er den endda originalt på dansk, og ikke oversat, hvilket der ikke er mange romance.romaner, der er. Det er derfor, Dorthe startede dette forlag, Human Dice Media, for at få lige præcis jer til at sende os jeres romance-romanmanuskripter, så vi kan udgive dem, originalt på dansk.